Elektrostatsko prskanje & atomizeri sa senzorima

Zaštita voćnjaka i vinograda od bolesti, insekata i štetočina uslov je za dobar početak voćarske sezone. Nakon zimskog sna, kada voćke počinju da listaju, neophodno je preduzeti preventivne mere zaštite.

Zimsko prskanje voćnjaka i vinograda trebalo bi izvesti nakon rezidbe i pre početka vegetacije. Vremenski uslovi moraju biti adekvatni, ne sme biti vetra ili padavina a temperatura mora biti viša od 8°C. Stručnjaci savetuju da biljku treba prskati detaljno i u velikim količinama.

Od njenog pojavljivanja na tržištu, elektrostatička prskalica postala je popularna i tražena kako među poljoprivrednicima, tako i u industriji i velikim kompanijama.Ova metoda prskanja voćnjaka i vinograda postala je daleko konkurentnija od tradicionalnog načina prskanja.

Prednosi su višestruke. Elektrostatička prskalica omogućava kvalitetniji i veći depozit kapljica po jedinici površine biljke. Tako se smanjuje utrošak aktivne materije i do 30%. Ova metoda prskanja omogućava prskanje samo jedne strane uz zaštitu cele biljke. Stručnjaci napominju da je ova metoda namenjena za voćarstvo, vinogradarstvo i hmeljarstvo. Takođe, bitno je istaći da je i velika prednost elektrostatike smanjenje izloženosti korisnika otrovnim zaštitnim sredstvima.

Ravnomernije raspršivanje materije daje korisnicima mogućnost da zadovolje različite potrebe kupaca. Korisnici ove metode smanjuju troškove proizvodnje i dobijaju mogućnost za povećanje prihoda.

Elektrostatičko prskanje smatra se kao dodatna opcija i koristi se za elektromagnetski naboj kapi kod prskanja, koji uzrokuje veliku elektromagnetsku silu između kapi i lišća i time bolju sliku prskanja.

Ova mašina sastoji se od električnih izolatora, koji odvajaju okvir elektrostatike sa potencijalnim obručima od okvira atomizera i pretvarača električne struje. Potencijalni obruči napajaju se istosmernom strujom iz baterije traktora, koja se pomoću specijalnog pretvarača pretvara u struju visokog napona 12 kV ali male snage svega 0,04 mA.

Najjednostavnija elektrostatička prskalica je ranac i sadrži rezervoar i pištolj za prskanje. Potrebno je nezavisno snabdevanje vazduhom za punjenje rezervoara. Ostale jedinice su montirane na kolica sa integralnim kompresorom koji napaja gasni motor ili elektromotor. Elektrostatički raspršivači najbolje funkcionišu ako je rastojanje mlaza manje od 15 stopa.

U koraku sa razvojem nauke i tehnologije, elektrostatička mašina za prskanje nastaviće da se razvija i omogućava korisnicima lakše i povoljnije obavljanje poljoprivrednih radova.

Pored elektrostatičkih prskalica, od velikog značaja u poljoprivrednoj proizvodnji su i atomizeri sa senzorima za uštedu sredstava koji prekidaju prskanje između stabala. Ovi atomizeri su najjednostavniji i najefikasniji način za prskanje voćarskih kultura.

Karakteriše ih pokretna glava koja omogućava cirkulaciju pomeranjem gore i dole ili levo i desno u horizontalnom smeru. Ovaj način prskanja voća omogućava da materija dopre do svake biljke i svakog lista. Dakle, kao što smo na početku teksta istakli, biljke treba detaljno i u velikim količinama prskati.

Glave za prskanje rade po principu isporuke materije na isto područje dva ili više puta prema potrebi, baš kao i beljenje četkom. Jedinstvene, posebne proizvodne mlaznice i specijalni mehanizam reduktora za proizvodnju povećavaju performanse premazivanja materije.

Smatra se da je to ekonomična i efikasna alternativa za prskanje voćarskih kultura. Uz to, senzori za uštedu sredstava koji prekidaju prskanje izmežu stabala omogućavaju manje troškove i efikasniji način realizacije posla.

Ovi atomizeri imaju višestruku namenu. Stručnjaci ističu da su pogodni za različite voćarske ali i ratarske kulture. Pogodni su za folijarna đubirva i za razne pesticide.

Izdvojićemo model koji ima ukupno četiri mlaznice za prskanje, a prskanje materijese odvija u dva pravca. Ovaj princip mogućava istovremeno prskanje desnog i levog reda stabala . Bitno je istaći koliko se vremena i energije sačuva prilikom istovremenog prskanja dva reda stabala.

Poreporuka je da udaljenost između desnog i levog reda treba da bude maksimalno 7 metara.

Precizne tehnologije u poljoprivredi podrazumevaju niz servisa i korisnih aplikacija. Poljoprivredni proizvođači koji rade na osnovu preciznih podataka u prilici su da najbolje iskoriste inpute (pesticide ili đubrivo), što je od značaja za zaštitu životne sredine a doprinosi i rastu efikasnosti proizvodnje.

Jedno istraživanje je pokazalo da se ušteda koju su ostvarili nemački farmeri prilikom primene savremenih tehnologija na svojim poljima kreće između 10 i 25 evra po hektaru. (Evropski parlament, 2014. godina).

elektrostaticki

Piše: Milica Lukić, magistar poljoprivrede

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.