Kako do kvalitetne opreme za proizvodnju vina i rakije

Sezona berbe grožđa je pri kraju. Vinogradari i vinari uskoro će videti rezultate svog ovogodišnjeg rada, dok je sezona proizvodnje vina u punom jeku. Pre prerade grožđa neophodno je pripremiti podrumske prostorije i opremu za preradu, enološka sredstva i merne instrumente, sudove i ambalažu, pumpe, punilice i još mnogo toga.
Na sajtu vinskamusica.rs u kategoriji oprema za preradu dostupan je veliki izbor električnih i ručnih muljača za grožđe, presa za voće i grožđe, pumpa za pretakanje, mlin za voće i još mnogo toga.
Gotovo je nezamislivo baviti se proizvodnjom vina, a da se u procesu ne koristi muljača za odvajanje peteljki. Proizvodnja vina podrazumeva jedan dug i složen proces, a vinari i tehnolozi znaju koliko muljanje grožđa doprinosi boljem kvalitetu vina.

Tu je i veliki izbor enoloških sredstava. Kvasac STG S101 je odabran za proizvodnju visokih estera, savršen je za lagana i voćna crvena vina. Najpopularniji „rakijski“ kvasac u Evropi. Kvasac SafSpirit FD-3 se preporučuje za voćnu fermentaciju zbog sposobnosti kvasca da “iznese” voćni karakter u destilatu. Manje zahtevan prema azotu i visoko otporan na alkohol u komini.
Brojni merni instrumenti omogućavaju lakšu proizvodnju vina i rakije. Refraktometar 4200 je namenjen za određivanje količine šećera u medu (Brix koncentracija šečera), merenje procenta vode (WATER skala) u medu, kao i za merenje gustine meda, odnosno specifične težine (Baume skala). Takođe se može koristiti i za merenje količine šećera u voćnim sirupima, džemovima i želeima.
Veliki izbor menzura različitih dimenzijaomogućava lakše merenje procenta alkohola i šećera.
Alkoholometri su vrlo precizni u određivanju procenta alkohola i odstupanja su minimalnado 0.1% vol što je velika pomoć pri egaliziranju.
Nakon berbe, grožđe se transportuje do podruma gde se obavlja prerada. Od početka berbe do početka prerade grožđa poželjno je da protekne što manje vremena, a optimalno je od dva do četiri sata.


Vinska ambalaža i vinski balonisu specifična grupa proizvoda. Osim u likovnom izrazu, ima i mnogo specifičnosti vezanih za samu upotrebnu funkciju, zaštitu osetljivog i skupog proizvoda. Neke od standardnih opcija predstavljeni su na sajtu vinskamusica.rs. Bez obzira na dimenzije ili oblik flaše koju koristite, ovde ćete pronaći odgovarajuću ambalažu.
Tu su i sudovi za proizvodnju vina i rakije kao što su plastične kace, posude za vino, burad različitih dimenzija i materijala, i još mnogo toga.
U proizvodnji vina i rakije od velikog je značaja i pumpa za pretakanje tečnosti. Pumpa za pretakanje Novax M25 je izrađena od nerđajućeg čelika, pogodna za vino, širu i slično. Može se koristiti sa svim bušilicama, u oba smera. Pumpa za pretakanje Novax M25 je samousisna pumpa sa kapacitetom samopokretanja, u odsustvu kontinuiranog toka tečnosti.

makaze-za-orezivanje

Pored raznovrsnog asortimana koji je u ponudi sajta vinskamusica.rs, izdvajaju se makaze za orezivanje voća i vinograda, koje su zauzele vodeću poziciju u celokupnoj ponudi sajta.
Postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti orezivanje voćaka. Dobre makaze za orezivanje su jedan od glavnih alata u voćarstvu i vinogradarstvu. Na taj način dobijaju se odlični rezultati kod velikog broja različitih vrsta voćaka. Orezivanje voćaka pospešuje njihov rast, omogućava adekvatan oblik i uklanja nepotrebne delove biljke.
Postoji dva osnovna tipa makaza: kuker i bajpas.
Kukermakaze za orezivanjerade po principu giljotine sa oba sečiva i ne zahtevaju napor kao Bypass modeli makaza. Idealne su za grane prečnika 10 milimetara. Kuker makaze za orezivanje se primenjuju za odsecanje debljih grana koje su zrele.
Bypass su najpopularnije i najprilagodljivije makaze za orezivanje na tržištu. Ove makaze najčešće se koriste u rezidbi vinograda i kod nas ih rezači nazivaju vinogradarske makaze. Imaju dva zakrivljena sečiva koja podsećaju na polumesec. Jedno sečivo je kao nož i veoma je oštro, dok je drugo zatupljeno.
U Srbiji imamo tri glavna rejona gde je najrazvijeniji vinski turizam – Vojvodina, centralna Srbija i južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija.
Sve je više manjih porodičnih vinarija u našoj zemlji i taj trend treba podržati, jer upravo „mali“ vinari doprinose diverzitetu u vinskom svetu i kroz svoja vina često pokušavaju da predstave svoje podneblje i mikrolokalitete na kojima uzgajaju vinovu lozu.
Porodični podrumi sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara sve više su zastupljeni. Pažljivo se neguju sorte grožđa kao što su vranac, cabernet sauvignon, muskat hamburg, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon blanc…
Modernizacijom opreme i ulaganjem u vinski turizam, slobodno možemo reći da će Srbija postati jedan od lidera vinske kulture i ponosno stati rame u rame sa evropskim zemljama.
Mnogobrojne manifestacije koje se održavaju širom naše zemlje omogućavaju malim proizvođačima da lakše plasiraju proizvode na tržište i da lakše dođu do kupaca. Ove manifestacija od velikog su značaja za razvoj prerađivačke male privrede u poljoprivredi, koju pruža kroz podršku malim proizvođačima hrane i pića.
Piše: Milica Lukić, magistar poljoprivrede

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.