ledjni atomizer

Svestranost ledjnih atomizera

Ledjni Atomizeri se koriste za prskanje tečnim sredstvima za prehranu i zaštitu bilja kao i suzbijanje parazita i korova u voćarstvu i povrtarstvu. Oni se koriste još i za izbacivanje granula i veštačkog đubriva lakom i brzom modifikacijom i montažom rešetke atomizer se pretvara u uređaj za izbacivanje granula i veštačkog đubriva. Treća primena ledjnog atomizera je kao duvač lišća a uz dodatne prepravke on se može koristiti i kao usisivač sakupljač lešnika i drugog orašastog voća što ga čini jednim od najuniverzalnijih mašina.

Postoje dva tipa ručnih odnosno leđnih prskalica za prskanja i orošavanje. Razlika između prskanja i orošavanja je u veličini kapljica kojom se tretiraju biljke. Primena kapljica većih od 0,15 mm naziva se prskanje, a onih sitnijih orošavanje. Sitnije kapljice obično se koriste u voćarstvu i vinogradarstvu, odnosno za primenu zoocida i fungicida. Krupnije kapljice koriste se u ratarskim kulturama i povrću, odnosno za suzbijanje korova herbicidima. Za prskanje manjih površina najčešće se koriste ručne ili leđne prskalice, a za orošavanje leđni atomizeri. Prskalice po pravilu stvaraju krupnije kapljice od atomizera. Leđni orošivači („atomizeri“) umesto pumpe imaju ventilator koji pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem i obično nemaju diznu ili sapnicu. Kod manjih uređaja kakvi su ručne i leđne prskalice i ledjni atomizeri nema potrebe za mešalicama unutar spremnika, jer se radi o malim količinama sredstava kod kojih tokom rada neće doći do sedimentacije. Nakon svakog korišćenja rezervoar za tečnost je potrebno isprati po unutrašnjim stranama sa čistom vodom, te prskanjem ili orošavanjem sa čistom vodom očistiti celi sistam cevi armature i dizne.

GLAVNE ODLIKE I PREDNOSTI

– Ugrađena dodatna pumpa omogućava prskanje većih visina. Tečnost se pod pritiskom ubrizgava u top za prskanje.
– Jednostavnom modifikacijom atomizer se može koristiti za izbacivanje  granula i veštačkog đubriva.
– Ledjni atomizer se koristi i kao duvač lišća a uz dodatne prepravke i kao usisivač sakupljač lešnika i drugog orašastog voća.

 

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.