Poljoprivreda i meteorologija – Agrometeorološke stanice

Kako svugdje  pa tako i u poljoprivredi svjedoci smo velikih promjena u proizvodnji i tehnologiji. repromaterijal i gorivo ne postaju jeftiniji,  a otkupne cijene proizvoda ne rastu  već  padaju. Jedino što ostaje je optimizacija proizvodnje i ušteda resursa i vremena gdje god je to moguće.

Tako je i u dijelu gdje se poljoprivredna proizvodnja susreće s meteorologijom. Kao i nekad tako i danas jedna od glavnih briga na pameti poljoprivrednika je kakvi su bili, kakvi jesu i kakvi će biti mikroklimatski uvjeti u njegovom nasadu ili polju. Nije bez razloga, zato što mnoge agrotehničke operacije ovise o temperaturi i vlažnosti zraka, oborinama, vlazi tla, temperaturi tla, vjetru, insolaciji sunca i drugim podacima. U svrhu brzog reagiranja i praćenja kišnih oblaka postoje radari kojima se mogu pratiti kretanje tih oblaka, pa tako su osmišljene web stranice i mobilne aplikacije koje su praktične, jedna od njih je „Rain alarm

U detaljniji uvid u specifične izmjerene podatke se upotrebljavaju  meteorološke postaje. Nekad nije bilo mogućnosti da svaki poljoprivrednik ima jednu takvu postaju u svom nasadu, već su se koristili podaci s obližnjih postaja koje su znale biti postavljene i do 20 kilometara udaljenosti od nasada/polja, dobiveni podaci nisu bili precizni, interpretacija i pristup podacima je bio težak.

Razvojem tehnologija, meteorološke postaje su postale jeftinije time i dostupnije, dohvat i pregled podataka je postao jednostavniji. Pojavljuju se „Agrometeorološke stanice“ namijenjene za poljoprivredu, razlikuju se od klasičnih u tome što imaju specifične senzore koje su od koristi poljoprivrednim proizvođačima (vlaga tla, vlaga lista, temperatura krošnje i dr.). Također uz pripadajući software koji služi za pregled izmjerenih podataka (na PC-u, Mobilnom uređaju, tabletu), razvijali su se algoritmi koji mogu prema dobivenim podacima izračunati da li je došlo do infekcije za različite biljne bolesti.  Stanice su od koristi vinogradarima, voćarima, povrtlarima, rasadnićarima, ratarima, savjetodavnim službama, proizvođačima pesticida, institutima ali fakultetskom osoblju koji provode pokuse.

Kako takve agrometeorološke stanice rade?

Kako bi Vam pobliže predočili rad i mogućnosti suvremenih mjernih postaja u poljoprivredi, uzeti ćemo primjer jedne konkretne stanice pod nazivom „PinovaMeteo“ proizvođača Pinova d.o.o. S obzirom da je stanica u potpunosti automatizirana, te da je transfer podataka izveden pomoću GPRS-a korisnik može očitati izmjerene podatke u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta. Solarno napajana stanica mjeri: oborine, temperaturu i vlagu zraku, vlagu lista,  smjer i brzinu vjetra, vlagu tla, temperaturu tla, temperaturu krošnje te solarno zračenje a izmjerene parametre preračunava da bi se dobile vrijednosti evapotranspiracije i točke rosišta. Korisnik podacima pristupa preko računalnog programa PinovaSoft koja se instalira na računalo ili preko mobitela (PinovaMobile aplikacija).

 

Što su to prognozni modeli za biljne bolesti i na kojem principu rade?

Pojava i razvoj biljnih bolesti u prvom redu ovise o mikroklimatskim uvjetima, poznajući  optimalne temperature i dužinu vlaženja lišća za pojedine bolesti (plemenjača, pepelnica i siva plijesan  vinove loze, krastavost  jabuke, palež lista jabuke, kovrčavost lista breskve, cerkospora, smeđa pjegavost lista pšenice i dr.) u PinovaSoft aplikaciju implementirani su prognozni modeli. Prognozni model funkcionira tako da kombinira izmjerene podatke sa stanice i unaprijed određene varijable prema kojima se ponaša uzročnik određene bolesti. Ako se mjerenja sa stanice poklope sa određenim uvjetima u prognoznom modelu aplikacija prikazuje upozorenje kako su u nasadu ostvareni uvjeti za početak zaraze nekom bolešću. Kada znamo tu informaciju lakše se donosi odluka o vremenu zaštite i olakšan je izbor sredstava za zaštitu bilja. Kod štetnika su bitne sume aktivnih temperatura koje se jednako tako lagano očitaju. Time se isključuje mogućnost intuitivne primjene zaštitnih sredstava, a ostvaruje znatna ušteda na zaštitnim sredstvima.

Za više informacija o konkretnoj agrometeorološkoj stanici kliknite ovdje:

http://pinova-meteo.com/hr_HR/

 

 

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.