Dolazi jesen: Zaštitite voće na vreme

Većina bolesti voćaka suzbija se od ranog proleća i tokom vegetacije, ali je za neke neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrdžavost lišća breskve, a kod jabučastog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska plamenjača jabučastog voća i bakterijski rak kruške.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka. Uzročnik je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog tkiva uz obilno lučenje smole. Do zaraze dolazi u jesen, u vreme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proleće u vreme cvetanja. Najvažnije je da se tretman fungicidima na bazi bakra sprovede čim lišće počne da opada. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća, jer nema delotvornih mera zaštite kad bolest zahvati zasad, a ponekad može dovesti i do potpunog sušenja voćnjaka. Šupljikavost lista koštičavog voća bolest je lako prepoznati po sitnim okruglastim pegama na lišću koje nekrotiziraju i potom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla.

Hemijsko suzbijanje se provodi u jesen, u periodu opadanja lišća bakarnim fungicidima, a zatim sledi primena bakarnih fungicida pred kraj zime u fenofazi bubrenja pupoljaka te nakon toga, zavisno od vremenskih uslova, dodatna tretiranja pre cvetanja i nakon cvetanja fungicidima na bazi kaptana, dodina i ditianona. Kovrdžavost lišća breskve voćari lako prepoznaju po zadebljalom nakovrdžanom lišću crvenkaste boje. Znakovi bolesti se javljaju već u rano proleće, ali kad su vidljivi – kasno je za zaštitu. Uzročnik bolesti, gljivica Taphrina deformans, prezimljuje u obliku micelija u zaraženim pupoljcima.

Za uspešnu zaštitu breskve tretiranje se mora sprovesti pre pojave prvih znakova bolesti. Prvo tretiranje bakrom obavlja se već u jesen, a bakarnim fungicidima pred sam početak vegetacije i fungicidima na bazi dodina i ditianona u početku vegetacije. Rak kore jabuke i kruške uzrokuje gljivica Nectria galligena. Zaraza nastaje na mestima mehaničkih oštećenja na voćki (rez, srad i sl.). Rak-rane su vidljive na kori grana i debla. Rane se s vremenom povećavaju, a kad obuhvate celu granu ona se suši. Sve grane sa znakovima bolesti moraju se ukloniti, a rane nastale rezidbom treba premazati fitobalzamom ili kalem pastom. Tokom toplih i kišnih jeseni poželjna su i dva prskanja fungicidima na bazi bakra u vreme opadanja lišća.

Traktorske prskalice

Atomizeri noseni vuceni

Write a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.