Preporučene količine navodnjavanja za voće

Navodnjavanje voćnjaka

Voće ima veliki značaj u ishrani zato predstavlja vrlo traženi artikl i sirovinu na tržištu, jer se koristi u svežem i prerađenom stanju.

Najčešće padavine ne zadovoljavaju potrebe stabala za vodom, zato je navodnjavanje voćnjaka potrebno radi optimalnog snabdevanja voćaka za vodom, te za postizanje visokih prinosa plodova dobrog kvaliteta.

U našoj zemlji navodnjavanje voćaka trebalo bi biti obavezno, jer je suša redovna pojava u letnjem periodu, traje duže ili kraće vreme i često ostavlja ozbiljne posedice na smanjenje prinosa i pogoršava kvalitet plodova.

Deficit vlage u početku perioda vegetacije negativno se odražava na opšti rast biljaka, loš rast lišća, cvetanje je slabije jer opadaju cvetni zameci. Deficit vode u drugom delu vegetacije utiče na prevremeno (prisilno) sazrevanje i opadanje plodova, loše formiranje cvetnih zametaka, starenje i opadanje lišća, što remeti fotosintezu i slabije nakupljanje hranjivih materija pa voćke loše prezimljavaju i stradaju u većem obimu.

U sušnom periodu lišće voćaka može oduzimati vodu iz plodova zbog razlike u osmotskom pritisku. Tako plodovi ostaju sitniji, lošijeg su kvaliteta. Menjaju se fiziološki i biohemijski procesi u biljkama, formiraju se spojevi koji pogoršavaju kvalitet plodova.

Read More

Nardi atomizeri u osnovnoj opremi nisu mnogo skuplji od naših domaćih ali su zato u samom vrhu po kvalitetu

Nardi Balkan d.o.o. je proizvođač visoko kvalitetne poljoprivredne opreme za profesionalnu poljoprivredu. U dugogodišnjoj tradiciji doveli su mašine do zavidnog nivoa koje su prošle test vremena. Kad je najpotrebnije neće vas ostaviti na cedilu jer razumeju važnost pouzdane, efikasne i kvalitetne opreme. Nardi Balkan d.o.o. opslužuje Centralnu Evropu i Rusiju.

Read More

ledjni atomizer

Svestranost ledjnih atomizera

Ledjni Atomizeri se koriste za prskanje tečnim sredstvima za prehranu i zaštitu bilja kao i suzbijanje parazita i korova u voćarstvu i povrtarstvu. Oni se koriste još i za izbacivanje granula i veštačkog đubriva lakom i brzom modifikacijom i montažom rešetke atomizer se pretvara u uređaj za izbacivanje granula i veštačkog đubriva. Treća primena ledjnog atomizera je kao duvač lišća a uz dodatne prepravke on se može koristiti i kao usisivač sakupljač lešnika i drugog orašastog voća što ga čini jednim od najuniverzalnijih mašina.

Read More

Poljoprivreda i meteorologija – Agrometeorološke stanice

Kako svugdje  pa tako i u poljoprivredi svjedoci smo velikih promjena u proizvodnji i tehnologiji. repromaterijal i gorivo ne postaju jeftiniji,  a otkupne cijene proizvoda ne rastu  već  padaju. Jedino što ostaje je optimizacija proizvodnje i ušteda resursa i vremena gdje god je to moguće.

Tako je i u dijelu gdje se poljoprivredna proizvodnja susreće s meteorologijom. Kao i nekad tako i danas jedna od glavnih briga na pameti poljoprivrednika je kakvi su bili, kakvi jesu i kakvi će biti mikroklimatski uvjeti u njegovom nasadu ili polju. Nije bez razloga, zato što mnoge agrotehničke operacije ovise o temperaturi i vlažnosti zraka, oborinama, vlazi tla, temperaturi tla, vjetru, insolaciji sunca i drugim podacima. U svrhu brzog reagiranja i praćenja kišnih oblaka postoje radari kojima se mogu pratiti kretanje tih oblaka, pa tako su osmišljene web stranice i mobilne aplikacije koje su praktične, jedna od njih je „Rain alarm

Read More

Pre primene pesticida ovo obavezno pročitajte!

Pre primene pesticida, potrebno je ukazati poljoprivrednim proizvođačima na pravilno mešanje pesticida. Postoji potreba primene odjednom više pesticida, jer se sa takvim tretmanom suzbija više štetnih organizama. Obavezno pre primene pesticida pročitati deklaraciju i uputstvo za primenu pesticida. U uputstvu je označeno za svaki pesticid sa kojim pesticidima se ne sme mešati. Zakonom je regulisano  da  je obavezno pridržavanje ovih uputstava. Ako u uputstvu ne piše sa kojim se pesticidima ne sme mešati dati pesticid, potrebno je uraditi test kompatibilnosti.

Read More

ZAŠTITA ATOMIZERA I PRSKALICA ZIMI , KONZERVACIJA OPREME ZA PRSKANJE

Konzervacija (zimsko skladištenje) prskalica, atomizera i opreme za prskanje 

Konzervacija prskalice je najvažnija mera održavanja pre zime

Kupovina pogonske ili priključne poljoprivredne mehanizacije neretko za prosečnog poljoprivrednika sa ovih prostora znači i značajno izdvajanje iz budžeta gazdinstva za ove namene ili pak, nepopularno, zaduživanje. Baš zbog toga većina poljoprivrednika čuva svoju mehanizaciju tako što je redovno održava, servisira, čisti i konzervira za period kada mašine „odmaraju“.

Konzervacija ATOMIZERA I PRSKALICA je vrlo značajna, jer ostatak tečnosti u njihovim delovima može tokom zime zamrznuti i dovesti do neželjenih posledica.

Pravilnu pripremu prskalice, atomizera pre zime treba obaviti na sledeći način:

Zaštita voća pred zimu od mrazeva i prezimljujućih formi raznih patogena (koji se održavaju na i u drvetu)

Krečenje i „plavo“ prskanje koštičavog voća

atomizeri

Šljiva, Breskva, Višnja
Mera koja može pomoći u ublažavanju posledica niskih temperatura je krečenje stabala. Krečenje stabala obavezno se radi u jesen, pošto nam je cilj da ublažimo temperaturne oscilacije između dana i noći u deblu. Krečno čorba se priprema na sledeći način: 5 kg negašenog kreča, 0.5 kg kuhinjske soli i 0.25 kg sumpora (Tiovit Jet i drugi). Sve pomešati i ugasiti vodom (vode dodati toliko da smesa bude konzistencije mleka). Ostaviti smesu da odstoji 2 dana i tada primentiti.Krečenje usled usporavanja kretanja sokova u voćkama odlaže i početak vegetacije, što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva. Ova mera najviše efekata daje kod koštičavog voća (pre svega kajsije, te šljive i višnje). Read More

Jesenje plavo prskanje koštičavih voćaka

Posle zabrane upotrebe tzv „žutih sredstava“ (kreozan, selinon i dr.), uporno ukazujemo na potrebu ZAŠTITE VOĆAKA bakarnim preparatima u jesen, na kraju vegetacije. 
Masovnija pojava simptoma bakterioza na breskvama u leto 2011. godine na području Smedereva i okoline posledica su infekcija ostvarenih u toku mirovanja vegetacije prethodne ili ranijih godina. 

Zato, ponovo ukazujemo i podsećamo:

Jesenje plavo prskanje je obavezno za koštičavo voće

Za ovo prskanje se koriste bakarni preparati, iz kojih oslobođeni bakarni joni imaju baktericidno i fungicidno delovanje.

Zašto i čemu PLAVO prskanje koštičavog voća?

Ovim prskanjem treba zaštiti stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore,rak-ranama, mumificiranim plodovima i sl.
Svako prodiranje bilo kog od ovih patogena u drvo voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji i do skraćivanja dužine života voćke i dužine eksploatacije zasada.

Read More

PROGRAM PRSKANJA VOĆAKA

Štetni insekti prezimljavaju u različitim stadijumima na voću pa je prvo prolećno prskanje voća jako važan deo celokupne zaštite, pre svega kao deo preventivne zaštite od raznih bolesti. Kako bi se sprečio negativan uticaj štetnih insekata pri kretanju vegetacije, treba uraditi preventivno prvo prskanje, a to naročito vredi za starija i zapuštenija stabla.

Jabuka i kruška

Zimsko prskanje se vrši pod povoljnim vremenom u toku zime, ali je najbolji uspeh ako se prskanje izvrši pred samo kretanje vegetacije. Preparati za prskanje su: kreozan, žuto ulje ili tečni gebutoks ili frutapon 7E. Prskanje pre cvetanja, između 10. i 15. aprila, vrši se sredstvima: ortocid, bakarni kreč, kaptan, faltan, radociran. Protiv pepelnice se prska kosanom, karatanom, mikroluksom i sumbaritom.

Prvo prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, uz dodatak diazinona ili gardona ili sistemina. Drugo prskanje posle cvetanja vrši se oko 15. maja, kao i prethodno, a protiv pregljeva se upotrebljava galekron ili kofumin. Treće prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, krajem maja. Četvrto prskanje vrši se oko 15. juna kao i prethodno. Jabuke treba prskati protiv pepelnice kosanom ili kaptanom svakih 15 dana. Nadalje svakih 15 dana treba ih prskati basudinom ili sevinom, lebajcidom i sličnim preparatima.

Read More

Dolazi jesen: Zaštitite voće na vreme

Većina bolesti voćaka suzbija se od ranog proleća i tokom vegetacije, ali je za neke neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrdžavost lišća breskve, a kod jabučastog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska plamenjača jabučastog voća i bakterijski rak kruške. Read More