ZAŠTITA ATOMIZERA I PRSKALICA ZIMI , KONZERVACIJA OPREME ZA PRSKANJE

Konzervacija (zimsko skladištenje) prskalica, atomizera i opreme za prskanje 

Konzervacija prskalice je najvažnija mera održavanja pre zime

Kupovina pogonske ili priključne poljoprivredne mehanizacije neretko za prosečnog poljoprivrednika sa ovih prostora znači i značajno izdvajanje iz budžeta gazdinstva za ove namene ili pak, nepopularno, zaduživanje. Baš zbog toga većina poljoprivrednika čuva svoju mehanizaciju tako što je redovno održava, servisira, čisti i konzervira za period kada mašine „odmaraju“.

Konzervacija ATOMIZERA I PRSKALICA je vrlo značajna, jer ostatak tečnosti u njihovim delovima može tokom zime zamrznuti i dovesti do neželjenih posledica.

Pravilnu pripremu prskalice, atomizera pre zime treba obaviti na sledeći način:

Zaštita voća pred zimu od mrazeva i prezimljujućih formi raznih patogena (koji se održavaju na i u drvetu)

Krečenje i „plavo“ prskanje koštičavog voća

atomizeri

Šljiva, Breskva, Višnja
Mera koja može pomoći u ublažavanju posledica niskih temperatura je krečenje stabala. Krečenje stabala obavezno se radi u jesen, pošto nam je cilj da ublažimo temperaturne oscilacije između dana i noći u deblu. Krečno čorba se priprema na sledeći način: 5 kg negašenog kreča, 0.5 kg kuhinjske soli i 0.25 kg sumpora (Tiovit Jet i drugi). Sve pomešati i ugasiti vodom (vode dodati toliko da smesa bude konzistencije mleka). Ostaviti smesu da odstoji 2 dana i tada primentiti.Krečenje usled usporavanja kretanja sokova u voćkama odlaže i početak vegetacije, što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva. Ova mera najviše efekata daje kod koštičavog voća (pre svega kajsije, te šljive i višnje). Read More

Jesenje plavo prskanje koštičavih voćaka

Posle zabrane upotrebe tzv „žutih sredstava“ (kreozan, selinon i dr.), uporno ukazujemo na potrebu ZAŠTITE VOĆAKA bakarnim preparatima u jesen, na kraju vegetacije. 
Masovnija pojava simptoma bakterioza na breskvama u leto 2011. godine na području Smedereva i okoline posledica su infekcija ostvarenih u toku mirovanja vegetacije prethodne ili ranijih godina. 

Zato, ponovo ukazujemo i podsećamo:

Jesenje plavo prskanje je obavezno za koštičavo voće

Za ovo prskanje se koriste bakarni preparati, iz kojih oslobođeni bakarni joni imaju baktericidno i fungicidno delovanje.

Zašto i čemu PLAVO prskanje koštičavog voća?

Ovim prskanjem treba zaštiti stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljavaju na kori, u pukotinama kore,rak-ranama, mumificiranim plodovima i sl.
Svako prodiranje bilo kog od ovih patogena u drvo voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji i do skraćivanja dužine života voćke i dužine eksploatacije zasada.

Read More

PROGRAM PRSKANJA VOĆAKA

Štetni insekti prezimljavaju u različitim stadijumima na voću pa je prvo prolećno prskanje voća jako važan deo celokupne zaštite, pre svega kao deo preventivne zaštite od raznih bolesti. Kako bi se sprečio negativan uticaj štetnih insekata pri kretanju vegetacije, treba uraditi preventivno prvo prskanje, a to naročito vredi za starija i zapuštenija stabla.

Jabuka i kruška

Zimsko prskanje se vrši pod povoljnim vremenom u toku zime, ali je najbolji uspeh ako se prskanje izvrši pred samo kretanje vegetacije. Preparati za prskanje su: kreozan, žuto ulje ili tečni gebutoks ili frutapon 7E. Prskanje pre cvetanja, između 10. i 15. aprila, vrši se sredstvima: ortocid, bakarni kreč, kaptan, faltan, radociran. Protiv pepelnice se prska kosanom, karatanom, mikroluksom i sumbaritom.

Prvo prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, uz dodatak diazinona ili gardona ili sistemina. Drugo prskanje posle cvetanja vrši se oko 15. maja, kao i prethodno, a protiv pregljeva se upotrebljava galekron ili kofumin. Treće prskanje posle cvetanja vrši se kao i prethodno, krajem maja. Četvrto prskanje vrši se oko 15. juna kao i prethodno. Jabuke treba prskati protiv pepelnice kosanom ili kaptanom svakih 15 dana. Nadalje svakih 15 dana treba ih prskati basudinom ili sevinom, lebajcidom i sličnim preparatima.

Read More

Dolazi jesen: Zaštitite voće na vreme

Većina bolesti voćaka suzbija se od ranog proleća i tokom vegetacije, ali je za neke neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrdžavost lišća breskve, a kod jabučastog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska plamenjača jabučastog voća i bakterijski rak kruške. Read More

Deflektori vazduha i kvalitet rada orošivaca atomizera

Bez svake sumnje, u voćarskovinogradarskoj praksi razvijenih zemalja kao i kod nas najviše se koriste orošivači na kojima se nalazi aksijalni, eventualno radijalni ventilator. Međutim, da bi se dobilo na kvalitetu orošavanja na te ventilatore se nadograđuju usmerivači (deflektori) čije rešenje i sistem podešavanja zavisi od vrste voća, razvijenosti i uzgojnog oblika zasada.

Kvalitet primene pesticida u smislu boljeg rasporeda, boljeg deponovanja tečnosti po tretiranoj površini, manjeg rasipanja i većeg iskorišćenja zaštitnog sredstva se može ostvariti ukoliko se na kućište aksijalnog ventilatora postave različiti oblici usmerivača (deflektora) vazdušne struje. Usmerivačima se vazdušnoj struji ventilatora daje konkretan smer i oblik vazdušne struje. Vazduh se može usmeriti kroz jedan ili više deflektora čiji se položaj može podešavati na razne načine.

Read More

Pravilan način tretiranja stabala voća

Za dobru i pravilnu zaštitu voćnjaka potrebno je, kažu stručnjaci, ispuniti tri uslova: kada, čime i kako. Profesor doktor Novica Miletić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu pita se da li posle toliko godina ipak znamo da prskamo.

Jer svako tretiranje zahteva od proizvođača da nepogrešivo odabere optimalno vreme, da izabere pravi preparat i da kvalitetno tretira stabla u svom voćnjaku.

Read More

Prskanje voca atomizerima

Testiranje atomizera ključ zdravog voća

Obično pod ispravnosću atomizera naši voćari podrazumevaju rad pumpe, odnosno dobar pitisak i protočnost dizni. Svakako da je pumpa atomizera praktično njegovo „srce“, ali njena ispravnost ne garantuje 100% kvalitetnu zaštitu. Ono na šta voćari obraćaju vrlo malo pažnje su kvalitetni mešači i dizne atomizera.

Prvi korak koji morate načiniti jeste vizuelni pregled mašine, odnosno stanje ispravnosti creva, filtera, ventila i ostalih sklopova. Kapacitet dizni ne sme odstupati za više od 10% od nominalne vrednosti. Takođe je potrebno proveriti i ispravnost manometra.

Read More